Nieuwe stofteksten kunnen eenvoudiger worden toegevoegd
Het is vanaf deze versie eenvoudiger om ontbrekende stofteksten toe te voegen aan SOFOS. In het scherm waar bestaande stofteksten kunnen worden gekoppeld aan een stof is nu ook een knop 'Nieuwe tekst toevoegen' beschikbaar. Met behulp van deze knop kunt u een nieuwe tekst toevoegen aan een hoofdstuk/onderverdeling. Hiervoor hoeft u dus niet meer de stof te verlaten. De nieuw tekst kan in vier talen worden ingevoerd en zal na opslaan direct beschikbaar zijn om te kunnen koppelen aan de stof.

Bij een stof kan nu worden aangegeven of deze via het riool geloosd mag worden
Op het tabblad 'Lijsten' van het stofscherm kan worden aangegeven of de bewuste stof geloosd mag worden via het riool. Dit veld bevindt zich naast het veld waar de waterbezwaarlijkheid van de stof kan worden aangegeven. Het feit of een stof wel of niet geloosd mag worden via het riool kan niet alleen bepaald worden a.d.h.v. de waterbezwaarlijkheid maar is ook afhankelijk van de afspraken met het bevoegd gezag betreffende dit onderwerp. Het aanvinken van het veld zal daarom altijd door een gebruiker gedaan moeten worden.
Gedrag bij openen kan nu per overzichtsscherm worden ingesteld
Binnen SOFOS bestaan een groot aantal overzichtsschermen die gegevens in een lijst vorm tonen. De bedoeling van zo'n scherm is om een element in de lijst te zoeken waarna een zogenaamd detailscherm kan worden geopend om het element te bekijken of te wijzigen. Het standaard gedrag van een overzichtsscherm is dat deze bij openen alle gegevens per pagina gegevens en de zoekterm en een eventueel filter bewaart om na heropenen van het overzichtsscherm deze weer toe te passen op de lijst. In sommige gevallen is die niet gewenst en is er behoefte om te starten met een leeg overzichtsscherm of om de zoekterm niet te bewaren.
Vanaf deze versie is het per gebruiker nu mogelijk om per overzichtsscherm in te stellen wat het gedrag zou moeten zijn bij openen van het scherm. Hierbij kan gekozen worden uit vier mogelijkheden:
- Bewaar zoekterm en toon alles indien geen zoekterm. (dit is het standaard gedrag van overzichtsschermen)
- Bewaar zoekterm niet en toon alles indien geen zoekterm
- Bewaar zoekterm en toon lege lijst indien geen zoekterm
- Bewaar zoekterm niet en toon lege lijst indien geen zoekterm
Via een keuzelijst die zich eventueel 'achter de puntjes' boven het overzicht kan bevinden, is het mogelijk om het gedrag van het overzicht te beïnvloeden. Per overzichtsscherm kan dit worden ingesteld. De instelling geldt zowel voor de zoekterm zoals deze rechtsboven wordt ingevoerd als voor het filter dat u via de filterrij kan invoeren.

Processtappen m.b.t. CMR stoffen nu zichtbaar bij een stof
Indien een stof is opgenomen in de CMR-registratie dan is dat vanaf deze versie nu ook bij de stof zelf zichtbaar op het tabblad 'Gekoppeld aan'. Vanuit het overzicht is direct door te springen naar de gegevens van de registratie van de stof.

De PGS15 analyse is geactualiseerd en uitgebreid
In deze versie is de PGS15 analyse gebaseerd op de voorschriften zoals deze zijn beschreven in 'Handleiding PGS15 versie 2016' zoals gepubliceerd op de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de analyse zijn de voorschriften opgenomen die m.b.v. een computerprogramma en de in SOFOS beschikbare gegevens zijn te controleren.
Vanaf deze versie is het mogelijk om de PGS15 analyse op basis van de maximale voorraad of de actuele voorraad uit te voeren. Voor die laatste analyse heeft u echter wel de module 'Voorraad' nodig.

Tot slot ziet u in het pot-scherm en het ruimte-scherm een actieve PGS15-rapportknop wanneer in de ruimte een PGS15-probleem aanwezig. Door te klikken op de knop zal een rapport met de analyse van de ruimte worden getoond. Bij het initiële controle van de ruimte (om te bepalen of de knop actief of niet actief moet zijn) zal geen gebruik worden gemaakt van de autorisatie regels van de huidige gebruiker. Bij het tonen van het rapport zal wel gebruik worden gemaakt van de actuele autorisatie regels. Hierdoor kan een gebruiker dus zien dat er een probleem is in een ruimte maar mogelijk niet altijd zien wát het probleem is omdat een deel van de gegevens mogelijk is afgeschermd door de autorisatie regels.
Dezelfde knop is nu zichtbaar op alle schermen waar potmutaties mee kunnen worden uitgevoerd (Aanmaken potten, Uitgeven potten enz.) waarbij zelfs de situatie zal worden geanalyseerd inclusief de nog uit te voeren mutatie. Hierdoor kan een gebruiker dus zien dat een probleem gaat ontstaan indien een pot in een ruimte geplaatst zou gaan worden. De gegevens van de nog te plaatsen pot zullen op een afwijkende manier in het rapport worden weergegeven zodat duidelijk is dat het om een nog te plaatsen pot is.

Een reeds verbruikte pot kan weer in gebruik worden genomen
Vanaf deze versie is het mogelijk om een verbruikte pot weer in gebruik te nemen. Hiertoe zal de status van de pot weer worden teruggezet naar de status die de pot had voordat deze als verbruikt werd aangemerkt. Ook de hoeveelheid en plaats van de pot zal worden gezet op de laatst actuele status.
De BRZO-analyse is uitgebreid met de ARIE-analyse
Vanaf deze versie zal bij de BRZO-analyse ook de ARIE-analyse worden uitgevoerd. Deze Aanvullende Risico-inventarisatie en -Evaluatie is vanaf januari 2023 van kracht. Bedrijven moeten zelf controleren of de ARIE-regeling voor hen van toepassing is.
De BRZO/ARIE-Analyse kan daarbij helpen. O.b.v. de categorieën en hoeveelheden van gevaarlijke stoffen in uw organisatie bepaald de analyse of u valt onder de BRZO (hoge- of lage drempel), de ARIE of dat beide niet van toepassing zijn op uw organisatie.

De stoffen in het informatieportal kunnen gefilterd worden op afdeling
Het is nu mogelijk om in het informatieportal een afdeling te kiezen waarna alleen de stoffen die actief gekoppeld zijn aan de gekozen afdeling zullen worden getoond. Daarnaast zullen ook alle stoffen worden getoond die geplaatst zijn in een ruimte die gekoppeld is aan de geselecteerde afdeling. Een stof kan in een ruimte worden geplaatst via een pot of via de maximale voorraad.

Mogelijkheid om weinig gebruikte eenheden te verbergen in de keuzelijst
Binnen SOFOS bestaat een lijst met alle gebruikte eenheden. Veel van die eenheden worden maar zelden gebruikt en zouden niet altijd in de lijst met mogelijke eenheden hoeven te staan. Vanaf deze versie is het mogelijk om veel gebruikte eenheden aan te merken zodat alleen deze eenheden in eerste instantie zichtbaar zijn in de keuzelijst. Eventueel kunt u met één klik alle eenheden zichtbaar maken. In eerste instantie zijn alle eenheden die gebruikt zijn in een artikel aangemerkt als 'Vaak gebruikt'. Eventueel kunt u zelf nog eenheden aanmerken of van de lijst af halen.

Berichtenscherm bij opstarten kan nu ook (bijna) verlopen potten tonen
Binnen SOFOS bestond al de mogelijkheid om bij het opstarten een scherm te tonen met alle documenten die binnen 30 dagen zullen vervallen. Deze lijst met bijna vervallen documenten kon ook via een klik op de notificatie-knop worden opgeroepen. Vanaf deze versie is het ook mogelijk om in dit overzicht potten op te nemen die binnen 30 dagen zullen vervallen. Omdat dit veel potten kunnen zijn is er tevens de mogelijk beschikbaar om per gebruiker aan te geven welke bijna vervallen potten ook daadwerkelijk in de lijst getoond moeten worden. U heeft hierbij de mogelijkheid om een uitgebreid filter te specificeren. Zo'n filter kunt u overigens ook maken voor de documenten.

Nieuwe lijsten
In deze versie zijn zeven nieuwe lijsten toegevoegd. Dit zijn de volgende lijsten: drugsprecursoren, ODP en F-gassen, SVHC, diisocyanaten, OPCW, opiaten en de REACH autorisatie lijst. Via het hoofdmenupunt 'Externe lijsten' kunt u de gegevens van deze lijsten ophalen en laten verwerken in uw stoffendatabases. Op het tabblad 'Lijsten' wordt aangegeven op welke lijsten de stof voorkomt. In sommige gevallen wordt hierbij nog extra informatie gegeven over het type van de lijst. Bij mengsels waar in minimaal één van de mengselcomponenten voorkomt op de ZZS-, PZZS- en/of diisocyanaat lijst wordt dit weergegeven in het veld 'In component'.

Diverse
- Bij een artikel kan nu ook een fabrikant worden vastgelegd.
- Bij beide CMR-rapporten zijn nu ook de ruimtebescherming en de motivatie van het gebruik van de CMR-stof opgenomen.
- In het PGS15-overzicht is de verpakkingsgroep opgenomen.
- Deze versie koppelt met laatste versie van de databanken van BIG, AZH en DGZ. Via menupunt 'Databank derden - Bijwerken stofinformatie' kunt u de stoffen die gekoppeld zijn aan deze databanken bijwerken. Dit kan een langdurig proces zijn.
- Bij een gebruiker wordt de laatste inlogdatum vastgelegd. Hiermee kunt u eenvoudiger bekijken welke gebruikers niet meer actief inloggen zodat deze gebruikers op inactief kunnen worden gezet.
- Verschillende optimalisaties en verbeteringen zowel voor als achter de schermen.
- Via menupunt 'Rapportage - Stoffen' is de nieuwe lijst 'ZZS- en PZZS stoffen en mengsels' op te vragen. Deze lijst toont alle ZZS- en PZZS-stoffen. Verder worden ook alle mengsels waarin minimaal één van de componenten een ZZS- of PZZS-indicatie heeft op deze lijst opgenomen.